Yönetimde Başarı için 14 Altın Kural

Dr. W. Edwards Deming, ortaya koyduğu “toplam” kalite yönetimi felsefesi ile kuruluşların rekabet gücünün artmasını sağlayan kalite anlayışının yaratıcısıdır. Out of Crisis kitabında dönüşümsel yönetim teorisini oluşturan 14 ilkeyi anlatmıştır. Bu ilkeler, II.Dünya savaşı sonrası Japonya’sında örgütsel ve kurumsal dönüşümün temsilcisi olarak onun başarısı ve şöhretinin temelini oluşturmuştur. Deming’in 14 ilkesi, günümüzde halen dönüşümün yol haritası olarak kabul edilmektedir. Kuruluşun 14 ilkeye uyma çabaları, yönetimin amacında ilerlemeye inançlı olduğunun işaretidir.14 ilkenin her biri ayrı ayrı kitap yazılacak konulardır fakat burada fikir edinmeniz açısından kısaca açıklayacağım;

Hayatın iki temel kuralı şöyledir: Değişim kaçınılmazdır.Herkes değişime direnir” Deming ne kadar güzel özetlemiş….Peki kuruluşta dönüşümü sağlamak için nasıl bir yol izleyeceğiz?

01-AMAÇ SÜREKLİLİĞİ : Rekabetçi olmak ve işletmenin varlığını sürdürmek için sürekli gelişme, işletme için sürekli bir amaç olmalıdır.

02-YENİ FİLOZOFİ : Hataların önlenmesi, hata kabul aralıklarının daraltılması, sürekli gelişme sorumluluğunun herkesin işi olduğu yeni felsefe şirkete uyarlanmalıdır.

03-FİNAL KALİTE KONTROLE GÜVENMEKTEN VAZGEÇİN : Kaliteyi sağlamak için süreçlerin sonunda -son kontrol- uygulamasını terk edin… Kalite denetimden değil, sürecin iyileştirilmesinden gelir. Süreci, ilk adımdan itibaren hata oluşmayacak şekilde geliştirin. Bu ilke, toplu denetim ihtiyacını ortadan kaldırır.

04-FİYATA GÖRE ALIM YAPMAKTAN VAZGEÇİN : Üretimde kullanılacak girdilerin tedariğinde sadece etiket fiyatları üzerinden satın almayı bırakın…Malzeme, istenen standartları sağlayan tedarikçilerden alınmalıdır.

05-SİSTEMİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRİN : Kaliteye ulaşmak için denenetime bağlı alınmamalı; onun yerine üretim ve hizmet sistemini sürekli olarak ve sonsuza kadar iyileştirerek kaliteye ulaşmak amacımız olmalıdır…

06-EĞİTİMİ KURUMSALLAŞTIRIN : Meslek eğitimi, kalite ve bireysel geliştirme eğitimleri kurumsallaştırılmalıdır. Sürece yönelik modern yöntemler ile beceri ve yetkinlik geliştirmelidir. Eğitim sayesinde çalışanlar işin ne olduğunu ve neden yapıldığını anlamalıdır…

07-LİDER OLUN : Liderler,
antrenörlük ve danışmanlık yapmalıdırlar. Denetlemenin, yargılamanın, sınıflandırmanın ötesine geçilmelidir.

08-KORKUYU YOK EDİN: Çalışanlar, sorunları yönetime aktarma, fikirlerini söyleme konusundaki korkularından arındırılmalıdır..Böylece herkes şirket için etkili ve verimli bir şekilde çalışabilir. Özel hayatımız için demokrasi isterken şirketlerde neden diktatörlük uyguluyoruz?

09-ENGELLERİ YIKIN : Departmanlar arası engelleri yıkın! Sorunların çözülmesi ekip
çalışmasına bağlıdır. İşbirliği ruhu içinde ortaklaşa çalışılmazsa, her bölüm -kurum için neyin iyi olduğundan- ziyade kendi bölümü için en iyisini yapmaya çabalayacaktır. Aksine tüm bölümlerden çoklu düzeyde kalite takımları oluşturun…

10-ÖĞÜT YERİNE STRATEJİ : Kalite konusunda çalışanlara sloganlar ve
öğütler verme yerine yol haritası
çizilmelidir.Hedef için liderlik yapılmalıdır.

11-SAYISAL HEDEFLERİ KALDIRIN : Çalışanlara üretim kotası gibi sayısal hedefler verilmemeli, kaliteyi sağlamak için cesaretlendirilmelidir. Sayılar, kalitenin önüne geçmemelidir. Cambaz iptebalık dipte gerek yani çalışan, kendi yeteneklerinin gerekli kıldığı işi yapmalı, olmadık hedefler için çabalamamalıdır. Kişi, uzmanlığının gereği ne ise onu yapmalıdır.

12-İŞLE GURUR DUYMAK : Çalışanların ratinglere uyma yeteneğine değil, işlerinden gurur duyan insanlara ihtiyacımız var. İş görenlerin, mühendislerin ve yöneticilerin kendi iş başarılarıyla mesleki kariyerinde hak ettikleri yerlere gelmeleri engellenmemelidir. NASA projesini ziyaret eden J.F.Kennedy hademeye sormuş «sen ne iş yapıyorsun?» ;
hademe «uzaya insan göndermeye yardım ediyorum» demiş…İşimizin sonuçlarından
gurur duymalı, çalışanlarda aidiyet duygusu yaratmalıyız.

13-EĞİTİMİ DESTEKLEYİN: Etkin eğitim programları ve kendini geliştirme düşüncesi kuruma yerleştirilmelidir. Bir organizasyonun ihtiyacı olan sadece iyi insanlar değildir; eğitim ile gelişmekte olan insanlara ihtiyacı vardır. Eğitim, mutlaka işleriyle bağlantılı bir konuda olmayabilir. Kişisel gelişim insanların zihinlerini geliştirmeye devam eder. 6. ilke iş için eğitimdir, 13. ilke ile insanların vizyonlarını genişletmek ile ilgilidir.

14- DÖNÜŞÜM HERKESİN
SORUMLULUĞUDUR: Yeni felsefeye göre değişimi gerçekleştirmek için herkesi eyleme geçirin! Değişimi başarmak için kuruluştaki tüm çalışanlar görevlendirmeli, çalışmalara katılımı sağlanmalıdır.

Deming’in yönetim ilkeleri ne kadar insani ne kadar yalın değil mi? Evet bu kadar basit! Zaten basit olan, mükemmel ve sürdürülebilir olandır. Bu yüzden basit olanı görmezden geliyoruz. Odaklanmak, kuruluş ile paydaşlar arasındaki erişilmez köprüleri yıkarak kuruluşu bir bütün olarak görmek yapmamız gerekendir.
Kapıları, pencereleri, hepsini açalım; geleneksel düşüncelerimizi havalandıralım. Eğer statüden, sayısal kotalardan, ratinglerden, liyakatlardan, başkalarının düşüncelerinden, kurallardan, iş kaybı korkularından özgürleşebilirsek kuruluşun varlığını, sürdürülebilirliğini kucaklayabiliriz. Zihnimiz tazeyse, kuruluş hep tazedir. Kalite mi kazanç mı ikileminden arınarak önce insan,sonra çevre ve sonucunda kazanç döngüsüne girebiliriz…

Kaynak: Deming, W. Edwards, Out of the Crisis, 14 Points, pages 23-24, © 2000 Massachusetts Institute of Technology

Coşkun Can Aktan, Yönetimde Rönesans ve Kalite Devrimi, Ankara: TOSYÖV Yayınları,
2000.

Cartoons by Pat Oliphant https://dokumen.tips/documents/dr-w-edwards-demings-14-points-cartoons-by-pat-oliphant.html

Bu sitede yayımlanan yazılı ve görsel içerikler Özgen Tükel tarafından özel olarak yazılmış ve kaydedilmiştir , her hakkı saklıdır. Yönetim ve eğitim danışmanlığı için iletişime geçiniz.



kalitemeraklisi tarafından yayımlandı

www.kalitemeraklisi.com

Birisi “Yönetimde Başarı için 14 Altın Kural” üzerinde düşündü

  1. Kalemine, emeğine sağlık.. Çok anlaşılır bir makale. Ve bir eğitmen olarak 14 maddenin 2’sinin Egitim ile ilgili olması oldukça dikkat çekici. Üst yönetimler Eğitim harcamalarını gider kalemi olarak görmekten yatırım maliyeti olarak görmelidirler.

    Liked by 2 people

Yorum bırakın