ASQ ,DGQ ve BCG İşbirliği ile Kalite 4.0 Çalışması

2019 yılında Boston Consulting Group (BCG) Alman Kalite Kurumunu (DGQ-Deutsche Gesellschaft für Qualität ) ve Amerkan Kalite Topluluğunu (ASQ), imalat sektörüne odaklanan ve Kalite 4.0’ı araştıran bir çalışmaya ortak olmaya davet etti...

© Boston Consulting Group 2019. All rights reserved.

Tesis ve tedarik zinciri boyunca üretkenliği ve esnekliği artırmak için dijital olarak donatılmış geleceğin fabrikasının taşıyıcı kolonlarından birisi Kalite 4.0’dır çünkü dijital teknolojiler, kaliteyi her yönde geliştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, prosesleri anlık izleyebilir, gerçek zamanlı veri toplayabilir , kalite sorunlarını ve bakım gereksinimlerini tahmin etmek için analitik uygulamalar kullanılabilir. Dijital araçlar aynı zamanda çalışanların işlerini daha hızlı, daha verimli ve daha düşük maliyetle yapmalarını sağlar.

Fakat buna hazır mıyız? İşte tam bu noktada BCG, ASQ ve DGQ ile işbirliği içinde, Kalite 4.0 girişimlerinin mevcut durumunu ve gelecekteki etkilerini değerlendirmek için Şubat ve Mart 2019’da bir anket hazırladı.Anket katılımcıları, 221 şirketten yönetici ve kalite yöneticilerinden oluşuyordu. Bu şirketler, tüketim malları, endüstriyel mallar, medikal teknoloji ve ilaç sektörü gibi 18 majör sektörden seçilmişti. Katılımcıların çoğu Almanya veya ABD’de bulunuyordu. Diğerleri Avrupa, Çin ve Japonya merkezli şirketlerdi. Anket, katılımcıların Kalite 4.0 hakkındaki görüşlerini bugün ve 2024 için değerlendirmeye çalıştı.Hedef, Kalite 4.0 değişimi için tasarım gerekliliklerini anlamak, yaşanabilecek temel zorlukları ve gereken becerileri belirlemekti. Çalışma ekibi, ayrıca temel kriterler ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi edinmek için çok sayıda uzmanla mülakat yaptı. Mülakatlar ekibe önemli anket bulguları vermiş, yönetici seviyesindeki zorluklar ve başarı hikayelerine ulaşmayı sağlamıştır.

Anket 5 anahtar konuyu ortaya çıkarmıştır.

  • Ankete katılan 221 kuruluştan sadece %16’sı Kalite 4.0 girişimlerini uygulamaya koymuştur ve %63’ü planlamaya başlamamıştır (bkz. Grafik1)
grafik1
  • Uygulamaya başlayanlarda (frontrunners) entegrasyonun zorlukları nedeniyle Kalite 4.0’ın etkisi konusunda düşük beklentileri vardır (bkz. Grafik2).
grafik 2
  • %47 katılımcı üretim alanında, %41 katılımcı ar-ge alanında teknolojik uygulamaların en yüksek etkisinin olacağını ifade etmiştir.
  • Kalite 4.0’ı uygulamanın bir numaralı zorluğu, dijital becerilerde yetenek açığıdır. Ayrıca anket bulgularında; şirketlerde veri ve veri temizliği ile ilgili problemler vurgulanmaktadır (bkz. Grafik3).
grafik 3
  • %69 katılımcı, çalışanlarına data analizi konusunda beceri kazandırmayı planlamaktadır.Verilerin oluşturulması, hazırlanması, temizlenmesi veya tanımlanması kadar önemli bir diğer husus verilerin yönetilmesi ve en güvenli şekilde saklanmasıdır. Yönetme ve saklama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar veriyi yedeklemeden korumaya, şifrelemeye, güncellemeye ve güvenli internet protokollerinin kullanımına kadar çok çeşitli uygulamaları içerir.

BCG’nin araştırması,genişletilmiş kalite dönüşümü için sadece teknolojinin yeterli olmadığını; çalışanlar ve becerilerinin üzerinde durulması gereken bir öncelik olduğunu doğruladı. Şirketler, Kalite 4.0’ın önemli bir değer yaratabileceğini kabul etseler de, çok azı dönüşüm konusunda bir strateji belirlemiş ve uygulama başlatmıştır .Katılımcılar, beceri eksikliğini ana engel olarak tanımlıyorlar. Anket bulgularına göre özellikle, analitik ve büyük veri(big data), değişim yönetimi, iletişim ve ekip çalışması becerilerinin dönüşüm için kritik beceriler olduğu ortaya çıkmıştır. Başarı, tüm stratejik, kültürel ve teknolojik konuları ele alan çok yönlü bir yaklaşım gerektiriyor. ASQ-BCG-DGQ çalışması, Kalite 4.0 ‘ı uygulayacak şirketler için zaman kaybetmeden uygulamaya başlamalarını ancak dijital alt yapıyı iyi tasarlamalarını önermektedir. Dar boğazı keşfederek süreçlerin hangi adımında sorunlar yaşandığı bulunmalıdır. Dar boğazdan ortaya çıkabilecek fırsatlar kavranmalı ve yeni teknolojiler vasıtası ile en çok değer nerede sağlanacak sorusunun cevabı verilmelidir. Uygulama için pilot çalışma yapılmalıdır ve pilot çalışmadan çıkacak yatırım geri dönüşü kanıtları tespit edilmelidir. Cevap olumlu ile iyi planmış yol haritası hazırlanmalıdır. Uygulama tüm şirkete yayılmalıdır. Deming’in PUKÖ döngüsü heryerde…

Kaynak: https://www.cessda.eu/content/download/243/2401/file/CESSDA%20User%20Guide%20for%20data%20management_6_Data%20security.pdf

https://www.bcg.com/publications/2019/quality-4.0-takes-more-than-technology.aspx

Bu sitede yayımlanan yazılı ve görsel içerikler Özgen Tükel tarafından özel olarak yazılmış ve kaydedilmiştir , her hakkı saklıdır. Yönetim ve eğitim danışmanlığı için iletişime geçiniz.

kalitemeraklisi tarafından yayımlandı

www.kalitemeraklisi.com

Birisi “ASQ ,DGQ ve BCG İşbirliği ile Kalite 4.0 Çalışması” üzerinde düşündü

  1. Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş, teşekkürler. Kaynakların paylaşılması ve litaretüre yer verilmesi gerçekten güven veriyor. Böyle güvenilir kaynakları bulmak gerçekten zor. Tekrar teşekkürler paylaşım için.
    Bu konuda danışmanlık, eğitim de veriyor musunuz?

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s