“Google nasıl yönetiliyor?” kitabını ısrarla okumanızı tavsiye ederim.Müşteriye odaklanmanın ne kadar önemli bir değer olduğunu anlatan bir eser benim için. İnce çizgi, sadece dış müşteri değil iç müşterilerimiz yani “çalışanlara” odaklanmanın da başarıya ulaşmada rekabet avantajı sağladığıdır.
Yaşadığımız değişimin nedenlerinin kısa özetini kalite meraklılarına kitaptan olduğu gibi aktarmak istiyorum…

“…Birçok sektörde üç güçlü teknoloji trendi, işleyişi kökünden değiştirdi.Öncelikle internet muazzam boyuttaki bilgiyi, ücretsiz ve her zaman hazır bir şekilde bize ulaştırdı. Artık neredeyse herşey online.İkinci olarak, mobil cihazlar ve ağlar , küresel erişimi ve webe devamlı bağlılığı hayatımıza soktu.Üçüncü olarak, bulut bilişim, sonsuz bilgisayar gücünü ve depolama alanını bir araya getirip gelişmiş araçları ve uygulamaları; çok pahalı olmayan, ödendiği kadar hizmet sunan şekilde herkesin erişimine sundu.Bugün dünya nüfusunun yarısı bu teknolojilere ulaşamıyor ama kalan beş milyar insanın da online olmasına çok az kaldı.
Tüketici açısından işler çok daha güzel .Bu üç teknolojinin biraraya gelmesi , eskiden imkansız olan eylemleri günlük hayatın parçası haline getirdi.Diyelim bir uçuşunuz var.Uçağın olduğu gün telefonunuz size havaalanına gitmek için ne zaman evden çıkacağınızı ,uçağın hangi terminal ve kapıdan kalkacağını ve gittiğiniz yerde şemsiyeye ihtiyacınız olup olmadığını söyleyebiliyor.Hem de siz sormadan bunu yapabiliyor.Öğrenmek istediğiniz bir şey mi var?Telefon veya bilgisayarınıza birkaç kelime yazdığınızda hatta söylediğinizde cihazınız neredeyse anında dünyadaki dev bilgi yığınından çekip çıkararak size gerekli olana cevabı veriyor.Yabancı bir ülkeye mi gidiyorsunuz? Telefonunuz, gözlüğünüz veya saatiniz dilediğiniz kelime ve cümlenin istediğiniz dildeki çevirisini anında gösteriyor..Örnekler sınırsız…
İnsanı hayretle içinde bırakan bu gelişmelerin en ilginç yanıysa artık hiç de hayret verici olmamaları.Eskiden en güçlü bilgisayarlar veya en teknolojik aletler ofislerde olurdu.İşten çıktıktan sonra kablolu telefonlar, kağıt haritalar, radyolar ve antene bağlı televizyonlardan başka birşeyimiz kalmazdı.Hayatın tüm bu aşamaları yıllar boyunca hiç değişmedi.Ancak artık insanı şoke eden yenilikler sıradan bir hal aldı…”
Buradan ilham alarak tekrar düşünmemiz gerekiyor.Farkında mıyız? Değişim bu kadar içselleştirilmişken ve zaten yapılması normaldi derken; bizler yönetim sistemleri konusunda ne kadar gelenekseliz ne kadar değişime ayak uyduruyoruz…
Kaynak: Schmidt, E.,Rosenberg, J. ve Eagle,A. (2015). Google Nasıl Yönetiliyor?, ss.26-27, İstanbul: Timaş Yayınları
Bu sitede yayımlanan yazılı ve görsel içerikler Özgen Tükel tarafından özel olarak yazılmış ve kaydedilmiştir , her hakkı saklıdır. Yönetim ve eğitim danışmanlığı için iletişime geçiniz.